"A high level of detail and craftsmanship is apparent in this project and the finishes are in keeping with the original home and enhance the updated kitchen."

2020 NARI Milwaukee RotY Award Judges

Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
01_After_Beach_Kitchen-North-Grand-Bedro
01_After_Beach_Kitchen-North-Grand-Bedro

Kitchen remodel in Ootsburg, WI: This renovated kitchen offers an effective use of space with plenty of storage, work space and Craftsman-style charm. The custom-made Hoosier cabinet on the left hides the microwave behind sliding pivot doors and has a pull-out bread board.

Award-winning kitchen remodel; Ootsburg, Wisconsin: This sprawling lake house belongs to two siblings who plan to use it as a year-round vacation home for their families. The owners loved the property, which sits right on Lake Michigan, but it needed updating and improving. The heart of this home is the kitchen and the central space for entertaining. Ideally, the brothers wanted a communal kitchen that was open to and accessible from the adjacent entertaining areas on the first floor.



Challenge: Even with a wall of windows and the lights on, the original kitchen was dark for most of the day. A large gap between the island and the back counter required extra movement within the “kitchen triangle.” Two horizontal windows were awkwardly placed between the counter and the cabinet, perhaps to provide more natural light when working at the counter or to see who was in the driveway.

SolutionTimber Innovations reorganized the layout, creating a more attractive and efficient work and informal dining space. The custom-made island built of bronze Hafele frame and Lumicor panels added visual impact and a work/casual dining space. 

SolutionTo bring in more natural light, they opened the lakeside kitchen wall with an expansive Marvin Multi-slide entry, inviting the beauty and sounds of the lake into the house. This required adding a support beam above the installation to support the roof.

Modern Lakehouse Kitchen: The Heart of Family Gatherings

Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
Pinewood_Residence_Timber_Innovations__R
1/6

Family, intimate and al fresco dining spaces

Challenge: A support column where the kitchen, south dining and living rooms conjoin interrupted the flow of the interior space and blocked the view of the lake from the kitchen.

SolutionRemoving it meant replacing it with another engineered beam to support the roof.

 

Designed for large family gatherings as well as intimate moments, the entire home was updated inside and out to accommodate a multigenerational family.

 

Timber Innovations took an oddly designed lodge kitchen and turned it into an efficient work area and welcoming entertainment space.

This project won the following award:
2020 NARI Milwaukee RotY Gold Award for Entire House over $1,000,000